1,4 милиона момичета нарочно са лишени от училище от талибаните в Афганистан

Getty Images архив
share

В Афганистан 1,4 милиона момичета нарочно са лишени от училище от талибаните, предадоха световните агенции. Данните са на ЮНЕСКО.

"Афганистан днес е единствената страна в света, която забранява достъпа до образование на момичетата над 12 години и на жените", заяви генералната директорка на ЮНЕСКО Одре Азуле, предава БТА.

"Правото на образование не подлежи на преговори и на компромиси. Международната общност трябва да остане напълно мобилизирана, за да постигне безусловно отваряне на училищата и на университетите за афганистанските момичета и жени", допълва тя.

Ако към бройката се добавят и момичетата, които са били отписани от училище преди завръщането на талибаните преди три години, днес 2,5 милиона афганистанки са лишени от гимназиално обучение, което е 80 процента от момичетата на възраст да посещават училище.

Талибаните също така забраниха на жените да преподават на момчета, въпреки че страната страда от недостиг на квалифицирани преподаватели.

ЮНЕСКО изразява безпокойство и от евентуалното увеличаване на случаите, в които деца трябва да работят и на сватбите на деца.  В допълнение на това липсата на компетентости, изградени при децата, може да навреди на развитието на страната в дългосрочен план.

Талибаните възобновиха публичните убийства на жени с камъни в Афганистан

За да се преодолеят забраните и да се предложат алтернативи на афганистанските семейства, има разнородни инициативи. Например базираната в Париж неправителствена организация "Бегум" създаде радио през 2021, а тази година и кабелна телевизия. Всеки ден екип от 10 афганистански журналисти предлага по 6 часа образователно съдържание на двата езика, говорени в Афганистан - дари и пущу. ЮНЕСКО подкрепя тази инициатива, но казва, че нищо не може да замени присъственото обучение.

Организацията вече е подготвила и над 1000 медиатори, сред които 780 жени, които да ограмотяват над 55 000 младежи в 1900 села в Афганистан.

Водещи новини

Още новини