Крайнодесен израелски министър разгневи мюсюлманите с призив да се позволи на евреите да се молят в "Ал Акса"

Getty images (архив)
share

Крайнодесният израелски министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир (на снимката) заяви днес, че трябва да се позволи на евреите да се молят в комплекса на джамията "Ал Акса", известен сред изповядващите юдаизма като "Храмовия хълм", предаде Ройтерс, цитирина от БТА.

Премиерът Бенямин Нетаняху обаче бързо отрече да се готвят някакви промени в правилата, които забраняват на евреите да се молят в комплекса.

"Няма частна политика на нито един министър по отношение на Храмовия хълм. Нито на министъра на националната сигурност, нито на когото и да било друг министър", заявиха от канцеларията на министър-председателят на Еврейската държава.

Бен-Гвир изрази позицията си по време на посещение в комплекса на джамията "Ал Акса" по повод поста за Тиша б'Ав, денят, в който се отбелязва разрушаването на Първия и Втория Соломонови храмове.

Въпросът, повдигнат от министъра на националната сигурност, в момента е особено деликатен, понеже има риск войната в ивицата Газа (палестинския анклав на брега на Средиземно море) да ескалира в по-широк военен конфликт с участието на Иран и неговите проксита в региона.

Иран: Заканата за отмъщение срещу Израел ще бъде изпълнена

Районът на "Ал Акса" е почитан от евреите заради двата техни храма, които са се намирали се там в древността. Комплексът е управляван от йорданска религиозна фондация (вакъф). Правилата, които са наложени от десетилетия насам, позволяват на евреите да посещават комплекса, но не и да се молят на негова територия.

"Нашата политика е да се позволят молитвите", каза Бен-Гвир, докато минаваше покрай евреи, дошли в комплекса "Ал Акса".

Вакъфът съобщи, че за Тиша б'Ав комплекса са влезли около 2250 евреи.

Говорителят на палестинския президент Махмуд Абас осъди посещението на Бен-Гвир като "провокация" и призова САЩ да се намесят, ако искат да предотвратят "неконтролируема експлозия" в региона.

Бен-Гвир, който оглавява една от крайнодесните религиозни партии в дясната коалиция на Нетаняху, многократно влиза в пререкания с други министри заради позицията си относно молитвите в "Ал Акса".

Водещи новини

Още новини