Илхам Алиев насрочи предсрочни президентски избори на 7 февруари

Getty Images
share

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев, който се радва на голяма подкрепа след отвоюването на отцепническата територия Нагорни Карабах, свика предсрочни президентски избори, които ще се произведат на 7 февруари, предаде Ройтерс.

Алиев бе преизбран през 2018 г. за седемгодишен мандат, получавайки 86 процента от гласовете при вота, който бе бойкотиран от основните опозиционни партии, припомня БТА. С до голяма степен потиснатата политическа опозиция в страната той почти сигурно ще спечели нов мандат като президент на богатата на петрол държава с излаз на Каспийско море, често ухажвана от Русия, Турция и Запада, отбелязва Ройтерс.

През септември той нареди започването на светкавична офанзива, след деветмесечна блокада, за да поеме пълния контрол над отцепническия район Нагорни Карабах от етническите арменци, които го управляваха в продължение на повече от три десетилетия. Това бе втората успешна атака на Баку срещу контролираната от етническите арменци територия в рамките на три години. Връщането на контрола върху този регион, международно признат като част от Азербайджан, поправи това, което Алиев и повечето хора в Азербайджан смятаха за историческа неправда, свързана с де факто отцепването на Карабах при кървавия етнически конфликт, съпътстващ разпадането на Съветския съюз (СССР). Почти всички около 120 000 етнически арменци в региона избягаха, отбелязва Ройтерс.

Подпомогнат от петролните залежи на страната си, Алиев установи солиден съюз с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, като същевременно успява да поддържа работни отношения както с Русия, така и със Запада, които са в дълбоко противоречие заради войната на Москва в Украйна.

Президентските избори в Русия бяха насрочени за 17 март

Западни енергийни компании като Би Пи, известна и с предишното си наименование "Бритиш петролиум" (British Petroleum), са силно зависими от Азербайджан, който е страна по договора за ОПЕК+ между групата на производителите на петрол ОПЕК и други ключови износители на природния ресурс като Русия, за ограничаване на добива с цел поддържане на световните цени. 

Алиев ръководи Азербайджан по авторитарен начин от 2003 г., когато наследява баща си Гейдар Алиев. В резултат на конституционния референдум през 2009 г. няма ограничение за броя на мандатите, които може да изкара, отбелязва Ройтерс.

Водещи новини

Още новини