Руски военни плават към Сирия

share

Москва изпраща три големи десантни кораба с морски пехотинци в сирийското пристанище Тартус, съобщи Ройтерс, цитирайки руски информационни агенции.


Големи десантни кораби на Северния флот, намиращи се в Средиземно море, ще пристигнат в близките дни в руската база за материално-техническо обезпечаване в сирийското пристанище Тартус, съобщи днес цитиран от ИТАР-ТАСС източник от генералния щаб на руските въоръжени сили. Същият източник добавил, че към трите десантни кораба ще се присъединят още три кораба от състава на руския Черноморски флот и от подразделенията на руските ВМС в Северно море. На борда на всеки съд има подсилена рота морски пехотинци с численост до 120 души със щатно стрелково оръжие и бойна техника, посочи източникът.

Корабите ще пристигнат в Тартус в края на тази или в началото на следващата седмица и ще останат там няколко дни, след което ще поемат курс към североизточната част на Средиземно море, добави той без да поясни дали морските пехотинци ще останат в Тартус, за да гарантират сигурността на базата и на разположеното там военно оборудване. В базата работят около 100 руски военни.

Франс прес предаде, че трите руски десантни кораба в момента участват в учения в акваторията на Средиземно море. Агенцията цитира руски военни експерти, според които Русия се готви за евакуиране на руските граждани от Сирия и присъствието на десантните кораби в Тартус е необходимо за гарантиране на сигурността на операцията.

Пристанището в сирийския град Тартус е единствената постоянно действаща военноморска база на Русия извън територията на бившия съветски блок, посочва Ройтерс. Военно-дипломатически източник заявил за руската агенция "Интерфакс", че загубата на базата би представлявала стратегически удар" за Русия. "Тартус има огромно военно и стратегическо значение за руските ВМС като тилова база за руските кораби в Средиземноморието. Затова евентуалната загуба на тази база ще има сериозни отрицателни последствия и ще доведе до загуба на влияние в този ключов район", подчертал източникът.
 

Водещи новини

Още новини