Изключиха Иран от Комисията за статута на жените заради репресиите над протестите

Getty Images
share

Орган на ООН реши да изключи Иран от Комисията на ООН за статута на жените (CSW), заради жестоките репресии над протестите, избухнали там в последните месеци след смъртта на млада жена, предаде ДПА.

При гласуване в Икономическия и социален съвет на ООН в Ню Йорк вчера 29 от общо 54-те страни членки подкрепиха резолюция, предложена от САЩ. Русия, Китай и други страни гласуваха "против".

Комисията, състояща се от 45 членове, избирани с мандат от няколко години, работи за постигане на равенство между половете и за засилване на ролята на жените и момичетата в обществото.

Вчера Икономическият и социален съвет изрази дълбоко безпокойство от действията на Иран "от септември насам, които постоянно подкопават и все повече потискат човешките права на жените и момичетата, включително правото на свобода на изразяване и мнение, често прибягвайки до прекомерна сила".

Иран прибягва до публични екзекуции със засилването на протестите

От средата на септември в Иран има протести срещу политическия елит и режима в страната. Повод за антиправителствените протести беше смъртта на 22-годишната иранска кюрдка Махса Амини на 16 септември. Тя почина в полицейския арест броени дни след като беше задържана за нарушаване на строгите ислямски правила за облеклото, припомня БТА.

Водещи новини

Още новини