Носителка на Нобеловата награда за мир: Революционният процес в Иран е необратим

  • 03 февруари 2023 16:31

  • 342
  • 1
Носителка на Нобеловата награда за мир: Революционният процес в Иран е необратим
© Getty (архив)

"Смъртта на младата кюрдка Махса Амини задвижи необратим революционен процес в моята родина", това заяви лауреатката на Нобеловата награда за мир за 2003 г. иранската адвокатка Ширин Ебади, цитирана от израелската медия мигнюз.

Юристката, яростна опонентка на консервативния  религиозен режим в Ислямската република, заяви: Започналите през втората половина на септември протести са най-сериозното предизвикателство за режима в Техеран.

"Революционният процес тръгна. Той прилича на влак, който спира на гарите, но винаги пристига на крайната гара", добави тя.

Ебади добави: Протестите не са стихнали. Те само придобиха нова форма. Мълчалива и подмолна и тя, рано или късно, ще излезе на повърхността.

Иран е разтърсен от ново брутално убийство на протестиращ

Ширин Ебади е родена в Иран през 1951 г. Тя е завършила Юридическия факултет на Техеранския университет (1969 г.). След дипломирането си Ебади е станала една от първите жени-съдии в страната си.

След установяването на режима на аятолласите в Иран през 1979 г. Ебади е защитавала видни фигури на опозицията. Заради тази си дейност тя през 2003 г. е отличена с Нобеловата награда за мир. Ебади от 2009 г. живее в Лондон.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
342 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
мир

2023.02.03 | 16:49

1
на обама дадоха награда за мир, сега и столтенберг. това някаква пародия ли е нобеловата за мир??? за войни трябва да им дават награди, не за мир.

Добави коментар

Водещи новини