ЕС праща 40 наблюдатели в Армения, ще следят границата с Азербайджан

Getty Images
share

Европейският съюз взе решение днес да изпрати 40 експерти в Армения, които да помогнат за наблюдение на границата с Азербайджан, съобщават БТА и Асошиейтед прес.

Мисията ще е с продължителност от два месеца, като целта ѝ ще възстановяването на доверието между двете страни в момент, когато несигурността "застрашава човешки животи и заплашва процеса на уреждане на конфликта", се казва в изявление на ЕС.

Миналият месец Армения и Азербайджан се споразумяха за спиране на огъня след сблъсъци по границата, довели до смъртта на 155 войници от двете страни.

Мисията на ЕС ще се включи в работата на специалните комисии, сформирани по-рано тази година, за да се заемат с проблемите около делимитирането на границата между двете държави.

След сепаратистката война през 1994 г. бившите съветски републики са в конфликт заради населения главно с арменци анклав Нагорни Карабах в Азербайджан. Ереван подкрепя местните арменски формирования в анклава.

Идеята за наблюдаваща мисия на ЕС се зароди, след като държавните ръководители на историческите противници Турция и Армения се срещнаха този месец за първи път след постигнато съгласие за подобряване на отношенията, отбелязва АП.

Азербайджан откри общ гроб за свои войници, убити през първата война за Нагорни Карабах

Междувременно Иранската революционна гвардия започна няколкодневни военни учения по границата на страната с Азербайджан, съобщи ДПА. Подобно на Русия Иран поддържа добри отношения с Армения. Има обаче напрежение със съседен Азербайджан, който Техеран обвинява в сътрудничество със Запада и основния си враг Израел.

Водещи новини

Още новини