ООН: Враждуващите страни в Йемен се съгласиха да удължат примирието

Getty (архив)
share

Специалният пратеник на ООН за Йемен заяви, че страните в йеменския конфликт са се споразумели да удължат примирието помежду си с още два месеца, предаде АП, цитирана от БТА.


„Приветствам двете страни за предприетите стъпки за постигане на споразумение“, изтъкна Ханс Грундберг. „ Споразумението езначителна промяна в траекторията на войната“, каза още той.

Спирането на огъня между йеменското правителство, което се ползва с признанието на международната общност, и бунтовниците хуси първоначално влезе в сила на 2 април. Това е първото примирие в цялата страна в рамките на конфликта, който продължава вече няколко години.

В Йемен договориха двумесечно примирие

Удължаването на срока на примирието бе оповестено само няколко часа преди изтичането по-късно днес на срока на първоначално договореното примирие.

Боевете избухнаха през 2014 г., когато подкрепяните от Иран бунтовници хуси превзеха столицата Сана и принудиха международно признатото правителство на Йемен да избяга. В началото на следващата година във войната се включи и коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, която се опита да върне правителството на власт.

Водещи новини

Още новини