Ирак окачестви като неприемлива турската военна операция в северната част на страната

Getty (архив)
share

Военната операция на Турция в Северен Ирак е неприемлива и нарушава суверенитета на арабската държава, съобщи говорителят на иракското министерство на външните работи Ахмед ас Сахаф, предаде телевизия Ас Сумария, предаде БТА.

"Правителството на Ирак категорично отхвърля и решително осъжда военните операции, провеждани от турските военни с бомбардировки в районите Метина, Зап и Авашин-Басян в Северен Ирак", каза говорителят на ведомството.

В изявлението е посочено, че Багдад смята подобни действия за нарушение на суверенитета и неприкосновеността на страната, както и за акт, противоречащ на международното право и нарушаващ принципите на добросъседските отношения. Иракските власти също отправят призив страната им да не бъде превръщана в плацдарм.

Турските военни предприеха нова широкомащабна операция срещу кюрдските бойци в Северен Ирак в ранните часове на понеделник.

Турски военни предприеха нова широкомащабна операция срещу кюрдските бойци в Северен Ирак

Офанзивата е част от продължаващата кампания на Турция в Ирак и Сирия, насочена срещу бойците от Кюрдската работническа партия (ПКК) и сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа (СЗН).

Кюрдската работническа партия, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Групировката има бази в Северен Ирак и свързани с нея бойци са активни в Северна Сирия.

 

Водещи новини

Още новини