Кюрдските сили установиха пълен контрол над затвора Ес Синаа в сирийската провинция Хасака

  • 26 януари 2022 21:13

  • 1720
  • 0
Кюрдските сили установиха пълен контрол над затвора Ес Синаа в сирийската провинция Хасака
© gettyimages

Кюрдските Сирийски демократични сили обявиха, че са установили пълен контрол над затвора Ес Синаа в сирийския град Хасака, на 630 километра североизточно от Дамаск, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Кюрдите контролират и целия квартал "Гуайран, където се намира обектът, където затворени джихадисти се вдигнаха на бунт. Отбелязва се, че всички участници в бунта и бягството, сред които и бойци на терористичната групировка "Ислямска държава" са се предали на Сирийските демократични сили.

ИД извърши две атаки в Ирак и Сирия. Десетки убити

На 20 януари група от 200 джихадисти превзе затвора Ес Синаа в квартал "Гуайран", където имаше около 3500 затворници, в това число наемници, участвали в бойни действия на страната на терористите.

В неделя отрядите на Сирийските демократични сили, които контролират по-голямата част от провинция Хасака, опитаха да щурмуват обекта и ликвидираха около 175 терористи. Командването на кюрдските сили въведе комендантски час в Хасака до края на месеца, за да възстанови сигурността. Сблъсъците между кюрдските сили и терористите от "Ислямска държава" в кварталите "Гуайран" и "Хай ез Зухур" принудиха мирните граждани да се евакуират към по-безопасни райони в центъра на града.

Според източници от ООН, цитирани от "Ал Хадас", общо 45 000 души са избягали от дома си. "Ислямска държава" загуби териториите в Ирак и Сирия, които контролираше, след продължила с години военна кампания на водена от САЩ коалиция. Някои от бойците на групировката обаче останаха на свобода и формираха спящи клетки, които през последните месеци убиха десетки сирийци и иракчани.

В затворите, където са държани хиляди джихадисти, бунтовете са често явление. Предприетата в четвъртък вечерта атака срещу затвора Ес Синаа обаче беше най-дръзката и амбициозна по рода си.

Мая Йорданова
1720 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини