Според Иран преговорите за ядрена сделка са достигнали чувствителен и важен момент

Getty Images/Guliver
share

Разговорите във Виена за съживяване на ядреното споразумение от 2015 г. между Иран и световните сили достигнаха деликатна точка и западните страни трябва да възприемат реалистичен подход за уреждане на оставащите въпроси, заяви днес иранският външен министър, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ядрените преговори във Виена достигат чувствителен и важен момент", заяви външният министър Хосейн Амир Абдолахиан на пресконференция с оманския си колега в Техеран.

"Чудим се дали западната страна може да възприеме реалистичен подход , с който да премине през останалите точки от преговорите", добави Абдолахиан.

Миналата седмица Ройтерс съобщи, че във Виена се оформя американско-иранска сделка след месеци на непреки преговори за  съживяване на ядрения пакт, изоставен през 2018 г. от тогавашния американски президент Доналд Тръмп, който също така отново наложи обширни санкции на Иран.

Сделката от 2015 г. между Иран и световните сили ограничи възможностите на Техеран за обогатяването на уран, в замяна на премахване на международните санкции срещу Техеран.

Абдолахиан заяви, че този месец Иран е подчертал пред дипломат номер едно на Европа Жозеп Борел по време на Мюнхенската конференция по сигурността, че Техеран никога няма да пресече червените си линии по време на преговорите.

Преговорите за иранската ядрена сделка са на деликатен етап

Преговорите са пред приключване, заяви вчера руски пратеник, а запознати с преговорния процес източници казаха, че се очаква скоро да се осъществи размяна на затворници между Иран и Съединените щати.

От 2019 г., след оттеглянето на САЩ от сделката, Техеран далеч надхвърли ограниченията по нея, като възстанови запасите си от обогатен уран, рафинирайки го до по-висока чистота,  и инсталира усъвършенствани центрофуги, за да ускори производството.

Оман често е действал като посредник, за да улесни задкулисната дипломация между САЩ и Иран, понякога включваща освобождаването на затворници. Посещението на външния министър на Оман в Техеран породи спекулации, че Оман може да се включи като посредник в текущите ядрени преговори или да предаде послание на САЩ към Иран, посочва Асошиейтед прес.

Водещи новини

Още новини