Започнаха преговорите за спасяване на иранската ядрена сделка

  • 06 април 2021 22:51

  • 13041
  • 2
Започнаха преговорите за спасяване на иранската ядрена сделка
© gettyimages

Във Виена днес започнаха преговорите за спасяване на международното споразумение за иранската ядрена програма. На този фон Съединените щати казаха, че ще дадат шанс на дипломацията, като няма да предприемат действия срещу Иран до края на консултациите. Преговорите започнаха с оптимизъм, като САЩ бяха поканени да участват индиректно за първи път след встъпването в длъжност на президента Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в през януари, съобщи БТА.

"Заседанието на смесената комисия бе плодотворно", каза Михаил Улянов - руският постоянен представител в международните организации, базирани във Виена.

Иран извърши учебни стрелби с балистични ракети в Индийския океан

Той говори след близо двучасова среща в австрийската столица на страните по Съвместния всеобхватен план за действие, както е официалното наименование на сключеното през 2015 г. в града споразумение за иранската ядрена програма. Сделката бе подкопана от предишния президент на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския. През 2018 г. Тръмп извади страната си от споразумението и върна американските санкции срещу Иран. В отговор Техеран започна постепенно да спира да изпълнява своите задължения по споразумението.

Улянов призна днес, че сделката няма да бъде върната към живот веднага.

"Това ще отнеме време. Най-важното обаче. . . е, че практическата работа за постигането на тази цел започна", подчерта той.

Представители на Иран, от една страна, и на петте световни сили по споразумението - Китай, Русия, Великобритания, Франция и Германия, - преговарят при закрити врата в луксозен хотел във Виена. Американска делегация е настанена в близък хотел. Целта на непреките преговори между САЩ и Иран е двете страни да намерят допирни точки. Две експертни групи ще се опитат да постигнат тази цел "в продължение на 15 дни, един месец, не се знае", каза европейски дипломат. Сега САЩ настояват Иран първо да започне отново да спазва своите ангажименти по сделката, преди да се присъединят обратно към нея и да отменят санкциите. Техеран от своя страна иска първо да бъдат вдигнати наказателните мерки. Съединените щати приветстваха началото на преговорите.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс нарече първите дискусии "конструктивни". "Даваме ясно да се разбере, че няма да предприемем. . . никакви (действия срещу Иран) в този момент. Ще позволим преговорите да продължат", каза говорителката на Белия дом Джен Саки.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
13041 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Lexia20

2021.04.10 | 03:52

2
­В­­­и­­ж­­­т­­­е­­­ ­­­м­­­о­­я­т­­а­­ ­т­­­и­й­­н­ ­­­п­­­у­­т­­­к­­­а­­­ ­­­-­ ­­­W­­W­­­W­.­­­B­G­1­7­­.­­C­­L­­­U­­B­­
Бай Рохани

2021.04.06 | 23:31

1
Кои са сащ, че ще ми дават наклон на дедовия?,те първо да си унищожат ядрения арсенал!

Добави коментар

Водещи новини