Хакери на КНДР откраднали от израелски борси милиони долари

Getty (архив)
share

Ръководената от Корейската народнодемократична република (КНДР) хакерска група Lazarus ("Лазар") е извършила десетки удари по израелски борси, търгуващи с криптовалути.

"Ние установихме, че през последните пет години нарушителите на сигурността в световната мрежа са нападнали платформи за покупко–продажба на криптовалути около 50 пъти", това каза експерт от еврейската държава, пожелал анонимност, пред изданието от родината си "Аарец".

"Материалните щети, нанесени от хакерските атаки, са огромни. Става дума за десетки милиони щатски долари", заяви експертът от близкоизточната страна.

Индонезийски хакери задигнали $60 млн. от американска програма за COVID помощи

"Хората от "Лазар" са известни на нашите служби. Миналата година същите хакери се опитаха да проникнат в компютърните системи на няколко компании, свързани с военнопромишления комплекс на Държавата Израел", каза още експертът.

Според събеседника на медията през 2019 г. в част от електронната кореспонденция на военното министерство е бил открит вирус. "Анализът показа, че вирусът е бил създаден от Пхенян", допълни специалистът.

Водещи новини

Още новини