Германия изрази солидарност с Израел

Getty images
share

Германският министър на външните работи Хайко Маас изрази днес солидарност с Израел и призова за спиране на огъня между еврейската държава и палестинското движение Хамас, управляващо ивицата Газа, предаде Франс прес.

"Смятаме, че това, което прави Израел (в ивицата Газа, бел. АФП), е в рамките на правото на самоотбрана", заяви Маас на обща пресконференция в Тел Авив с израелския си колега Габи Ашкенази.

"В момента Израел упражнява това право и това право включва да не се позволява установките, от които се атакуват израелски цели, да действат и занапред", каза по-рано той на пристигане в Тел Авив по повод интензивните удари на израелската армия в палестинския анклав в отговор на ракетния обстрел.

Уолстрийт джърнъл: Израел и Хамас са на прага на примирието

"Нека да го повторя много ясно, за нас сигурността на Израел, а с нея - и сигурността на всички евреи в Германия, не е обект на преговори и Израел ще може винаги да разчита на това", подчерта Маас. По думите му обаче "броят на жертвите расте от ден на ден и това също много ни тревожи". "Ето защо подкрепяме международните усилия за установяване на примирие и също сме убедени, че в интерес на населението насилието трябва скоро да спре", добави германският външен министър.

Довечера Маас ще бъде приет от палестинския президент Махмуд Абас в Рамала на окупирания Западен бряг. Той обаче няма да разговаря с представители на Хамас - движение, смятано от ЕС за терористична организация.

Водещи новини

Още новини