Уолстрийт джърнъл: Израел и Хамас са на прага на примирието

  • 20 май 2021 11:46

  • 348
  • 1
Уолстрийт джърнъл: Израел и Хамас са на прага на примирието
© Getty images

Израел и Хамас изглежда са на прага на прекратяването на огъня след единадесетдневни боеве, съобщи "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на близки до преговорите, които добавиха, че сделката може да се осъществи още в петък.

Според източниците на финансово издание, египетски висши служители са постигнали значителен напредък в преговорите с Хамас, който контролира ивицата Газа, и в момента разглеждат две възможности за прекратяване на бойните действия, а именно безусловно прекратяване на огъня или постигане на временно спиране на военните действия, докато бъде изработено дългосрочно решение.

Външните министри на три европейски страни пристигат в Израел

Междувременно САЩ, Катар и няколко европейски държави засилиха натиска и върху двете страни да постигнат споразумение за прекратяване на огъня на фона на нарастващия брой цивилни жертви.

Цитиран беше един американски висш представител, който каза, че механизмът за прекратяване на огъня вече е въведен, но остава проблем времето на примирието. Освен това длъжностното лице от САЩ сподели, че има известни опасения, че прекратяването на огъня може да бъде компрометирано от въоръжената палестинска група "Ислямски джихад".

Късно снощи висш политически представител на Хамас също заяви, че очаква постигане на примирие с Израел в рамките на следващите един до два дни (до петък по обед), предаде БНР.

Последвайте канала на

Novini.bg
348 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Aprilmrxga

2021.05.21 | 07:06

1
М­­­л­­а­д­­­а­ ­м­о­­к­­р­­а­ ­­­у­­ч­е­­н­­и­ч­­­к­а­­ ­­­ч­у­­­к­а­ ­ ­­W­­ ­­W­ ­­W­­ ­.­ ­B­­ ­­­G­­ ­­1­­ ­­7­­ ­­.­­ ­­C­ ­­L­ ­­­U­ ­­­B

Добави коментар

Водещи новини