Новото правителство на Йордания положи клетва пред крал Абдула

pixabay
share

Новото правителство на Йордания, оглавявано от опитния дипломат Бишер Хасауне, положи клетва пред крал Абдула. То ще се опита да ускори договорените с МВФ реформи предвид състоянието на икономиката, заплашена заради коронавирусната криза от най-рязкото си свиване за последните десетилетия, съобщи БТА.

51-годишният Хасауне, получил образование във Великобритания, миналата сряда бе номиниран да замени на премиерския пост Омар Разаз.

Йордания се затвори

Промяната се случи в момент на растящо народно недоволство от влошаващото се състояние на икономиката и ограничения върху обществените свободи в резултат на извънредното законодателство за борба с коронавируса.

Новият министър-председател, който произхожда от семейство, заемащо отдавна висши политически длъжности, прекарва по-голямата част от кариерата си като дипломат, участвал е и в мирните преговори с Израел. За последно той беше съветник в двореца. Досегашният външен министър Айман Сафади запазва поста си, същото се отнася и за досегашния финансов министър Мохамад Ал Исис, който отговаря за изпълнението на договорената с МВФ програма за реформи.

Новият кабинет е с общо 32 министри и представлява смесица от технократи и консервативни политици, които имаха доминираща роля в предишни правителства. Новият кабинет е изправен пред трудната задача да възстанови растежа на икономиката, която се очаква да се свие с около 6 процента през тази година. Тя се намира в една от най-тежките си кризи от много години насам, а пандемията освен това допълнително увеличи безработицата и бедността.

Сред задачите на Хасауне ще бъде и да организира произвеждането на парламентарните избори на 10 ноември. Избирателният закон маргинализира основната ислямистка опозиция и независимите политически партии, за да бъде поддържано мнозинство от проправителствени депутати, отбелязва агенцията.

Водещи новини

Още новини