Русия: ИД е разгромена

Getty (архив)
share

Ислямска държава (ИД) е разгромена, това е заявил Сергей Шойгу.

Руският военен министър е написал статия за специализираното издание "Красная Звезда" по повод петата годишнина от началото на военната операция на Москва в Сирия, стартирала на днешната дата.

"Нашата мисия бе необходимост, а решението на нашия президент и върховен главнокомандващ Владимир Путин бе вярно, ако не и единственото възможно", е посочил още ръководителят на силовото ведомство.

"През изминалите пет години ние постигнахме успехи. ИД е разгромена. Ликвидирани са около 133 000 екстремисти, сред които 865-ма техни командири. През отчетния период са  унищожени над 110 000 обекта на терористите (арсенали, мощности за производство на оръжия, боеприпаси и преработка на нефт и газ)", е добавил авторът на обширния материал.

"С наша помощ въоръжените сили на Сирийската арабска република са освободили 88 процента от територията на страната. По родните си места се завърнаха над два милиона жители, от които над половината са били вътрешно преместени. Намаля и потокът на бежанци от Сирия към други държави", посочил е още Шойгу.

Министърът е припомнил, че руските военни са дали жертви по време на операцията. "Ние винаги ще помним старши лейтенант Александър Прохоренко (загинал по време на боевете в град Палмира през 2016 г.), пилот Су-24 Олег Пешков (убит през 2015 г. от бойци на протурска милиция в Сирия) и всички наши съграждани, загинали в близкоизточната страна", е добавил военният министър.

Четирима членове на Ислямска държава са били убити в Южна Русия

 

 

Водещи новини

Още новини