В Украйна задържаха главатар на "Ислямска държава"

Украинската служба за сигурност /УСС/ задържа в Киевска област един от ключовите ръководители на "Ислямска държава", известен с прозвището Ал Бара Шишани, предаде ТАСС.

В съобщение на УСС се уточнява, че джихадистът, гражданин на Грузия, бил задържан при съвместна операция с грузинското МВР и ЦРУ на САЩ. От 2012 г. той "работел на различни длъжности" в "Ислямска държава" на територията на Сирия, през 2016 г. отишъл в Турция, а през лятото на 2018 г. незаконно пристигнал в Украйна, използвайки фалшив паспорт.

ИД към терористи: Ставайте "журналисти"

В Сирия Ал Бара Шишани бил заместник на Абу Омар ал Шишани, който според Пентагона бил "военен министър" на "Ислямска държава", предаде Ройтерс. Абу Омар ал Шишани беше убит по време на сражение през 2016 година. За ликвидирането му САЩ бяха обявили награда от 5 милиона долара. След смъртта му Ал Бара Шишани заминал за Турция, а по-късно за Украйна, където продължил да координира дейността на "Ислямска държава".

Ал Бара Шишани бил арестуван близо до частния дом, където живеел. Властите проверяват информации за извършени от него престъпления на територията на Украйна. Очаква се джихадистът да бъде екстрадиран.

Германската полиция разби клетка на „Ислямска държава", подготвяла атентат

Коментари

  1. 2019.11.15 | 20:40

    За последните 5-6 години поне 200-309 главатари на И.Д бяха убити/задържани и какво ли не още. Като 1024 битовата ламя е тази организация :)

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Русия

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет