Израел и ОАЕ ще подпишат историческото споразумение

getty images
share

Израел и Обединените арабски емирства ще подпишат историческото споразумение за нормализиране на отношенията си на церемония в Белия дом на 15 септември, предаде Асошиейтед прес.

Делегациите на двете страни ще бъдат предвождани от израелския премиер Бенямин Нетаняху и външния министър на ОАЕ шейх Абдула бин Зайед Ал Нахаян. Това съобщиха официални американски източници, пожелали анонимност.

Снощи Нетаняху написа в "Туитър", че за него ще е чест да отиде във Вашингтон следващата седмица по покана на президента Доналд Тръмп и да участва в церемонията по подписването в Белия дом.

Държавната информационна агенция на ОАЕ потвърди, че шейх Абдула ще предвожда делегацията на подписването.

Церемонията ще бъде организирана месец след като споразумението за установяване на дипломатически отношения бе обявено на 13 август. То е ключова външнополитическа победа за Тръмп и показва разместване на пластовете в Близкия изток, където опасенията от заклетия враг Иран изместиха традиционната арабска подкрепа за палестинците, отбеляза АП.

Помпейо направи кратко посещение в ОАЕ

На церемонията явно няма да присъства лидерът на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян. Той не е ходил в САЩ, откакто бе споменат в доклада на специалния прокурор Робърт Мълър за президента Тръмп и руската намеса в американските избори през 2016 г. Включването му в доклада се дължи на мистериозната му роля в среща през 2017 г. между сътрудник на Тръмп и руски посредник на Владимир Путин на Сейшелите.

Водещи новини

Още новини