Израелските медицински сестри обявиха стачка в разгара на пандемията

Getty (архив)
share

Медицинските сестри в Израел започнаха обща стачка срещу сериозния недостиг на персонал и претовареното работно време. Тези проблеми се влошиха и с пандемията от коронавируса, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33016

До общата стачка се стигна след неуспех на преговорите между медицинските сестри и министерството на финансите. Стачкуват сестрите от държавните болници и клиники. Те ще изпълняват само основните и най-съществените си задължения.

В началото на юли в стачка излязоха и социалните работници, които също казват, че са претоварени с работа и не получават достатъчно средства.

Медицинските сестри искат правителството да отпусне пари за наемането на повече персонал в държавните болници.

Проблемите на сестрите се увеличават и заради това, че близо 800 от тях са под карантина заради коронавируса, според данни на здравното министерство. А същевременно бяха открити 40 нови отделения за борба с коронавируса, в които са ангажирани сестри от други болнични отделения.

В Израел броят на заразените с коронавируса от началото на епидемията възлиза на 50 714 души. В сериозно състояние са 260 души. Починалите досега са 415.

Миналата седмица израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че ще има еднократни парични помощи за всички израелски граждани заради кризата, породена от коронавируса и с цел стимулиране на икономиката. Но договорката за помощите беше постигната едва днес, тъй като министърът на отбраната Бени Ганц поиска по-уязвимите израелци да получат по-високи суми.

Помощите ще са между 750 и 3000 шекела (200 до 900 долара) за всяко семейство и ще костват на страната общо 6 милиарда шекела (1,7 милиарда долара).

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33016

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини