ООН предупреждава за непосредствена опасност от ескалация в Сирия

Pixabay
share

Специалният пратеник на ООН за Сирия Гайр Педешен предупреди днес Съвета за сигурност за "непосредствена опасност от ескалация" в Северозападна Сирия, след неотдавнашните изявления на Турция и Русия, предаде Франс прес.

"Не мога да докладвам за никакъв напредък в посока слагане край на насилието в Северозападна Сирия или активизиране на политическия процес", каза дипломатът по време на месечното заседание на Съвета за сигурност на ООН за Сирия.

Въпреки активните контакти засега не е постигнато никакво споразумение между Русия и Турция, добави Педешен.

ООН: 3700 души загиват по света при катастрофи всеки ден

Турският президент Реджеп Ердоган отправи днес остро предупреждение към Москва, след като заплаши скоро да прибегне към военна офанзива в Сирия срещу силите на режима на Башар Асад в провинция Идлиб.

Близо 900 000 души са напуснали домовете си в провинция Идлиб от 1 декември 2019 г. насам, като повече от 500 000 от тях са деца, съобщи заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Марк Лоукок.

"Хората бягат от жестоките условия", добави той.

Руският посланик в ООН Василий Небензя изрази негодувание, че Марк Лоукок е бил повикан да направи изявление на сесия, която според него, има за цел да разгледа единствено политическата страна на сирийския въпрос.

Той призова Запада да спре "да подкрепя терористичните групировки" и "да се заиграва със страданията на хората", които са застрашени от тези групировки, посочва АФП.

Водещи новини

Още новини