Полиция използва водни оръдия срещу демонстранти в центъра на Бейрут

gettyimages
share

Полицейски части за борба с безредиците използваха водни оръдия срещу активисти, протестирали в центъра на Бейрут, предаде БТА.

Групи демонстранти направиха опит да си пробият път до сградата на парламента на площад Етоал, където се очаква да бъде гласуван вот на доверие за правителството на премиера Хасан Диаб.

Протестиращи се опитват и да препречат пътя на законодателите, пристигащи в парламента.

Втора вечер на сблъсъци в Бейрут

Силите на реда засега успешно ги възпрепятстват с помощта на армейски патрули, изпратени в града рано сутринта. Кабинетът на Диаб одобри на 6 февруари реформи, целящи да стабилизират икономическата ситуация в страната. Антикризисният план предвижда болезнени мерки за предотвратяване на финансов колапс - държавният дълг на Ливан възлиза на 85 милиарда долара, а националната валута, ливанската лира, е изгубила 33 на сто от стойността си.

Правителството подготвя също така съдебна реформа и мерки срещу корупцията. Кабинетът на Диаб се опира на парламентарното мнозинство начело с пропрезидентското Свободно патриотично движение и шиитския тандем между движенията Амал и Хизбула. Партиите от прозападния лагер отказаха да участват в новото правителство и минаха в опозиция.

Водещи новини

Още новини