Москва настоява всички останали в Сирия американски войници да я напуснат

Getty Images/Guliver (архив)
share

Русия настоя днес всякакви оставащи в Сирия американски войници да я напуснат, като нарече САЩ окупационна сила, предаде ДПА.

"Що се отнася до присъствието на американски войници в Сирия, нашата позиция е добре известна. Само руски (военни) части присъстват законно в Сирия по покана на сирийското ръководство", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

САЩ внезапно изтеглиха силите си от Северна Сирия по-рано този месец, броени дни преди техният натовски съюзник Турция да започне офанзива срещу кюрдските сили в региона, които Вашингтон подкрепяше.

Русия, която е главният поддръжник на сирийското правителство, се споразумя с Турция тази седмица за съвместен контрол над части от северна Сирия, която е прицел на турската офанзива. Според това споразумение кюрдските екстремисти са задължени да напуснат тези райони.

Президентът Доналд Тръмп, който нареди частичното американско изтегляне, каза в телевизионно обръщение тази седмица, че "малък брой американски войници ще останат" в Сирия, в частност за защита на петролни съоръжения.

Водещи новини

Още новини