Башар Асад: Борбата ни с кюрдите срещу Турция е наш дълг

Getty (архив)
share

Нашето сътрудничество с кюрдите срещу операцията на турската армия е патриотичен дълг, е казал сирийският президент Башар Асад, предаде РИА Новости.

Държавният глава е посетил северния град Хубайт, наскоро превзет от части под негово командване. "Първото, което направихме още при първите сигнали за турската агресия, бе да се свържем с различни политически и военни фактори в североизточната част на Сирия. Ние изразихме готовност да подкрепим всяка една група, която може да се противопостави на нападение. Споразумението ни с кюрдите не бе политическо. То бе наш патриотичен дълг и задължение по Конституцията. Ако не бяхме направили това, ние щяхме да предадем нашата родина", е допълнил той в първата си изявата след старта на "Извор на мира". Асад също е заявил, че решението на Дамаск за сътрудничество с кюрдите не е политическо.

Още преди началото на нареденета от Реджеп Ердоган операция кюрдите в Сирия бяха отправили молба към Дамаск за помощ. Части от сирийската армия са влезли в контролирани от милиции на ираноезичното малцинство райони.

В началото на войната в Сирия (2011 г.) кюрдите са били сред опонентите на Асад. Със засилването на Ислямска държава (2015-2016 г.) сирийски военни и кюрди са се биели срещу джихадистите, въпреки липса на споразумение за общи действия.

 

Водещи новини

Още новини