Макрон: Турското настъпление в Сирия може да създаде неудържима хуманитарна ситуация

Getty Images/Guliver
share

Турското настъпление срещу кюрдските сили в Сирия може да създаде неудържима хуманитарна ситуация и да помогне за ново появяване на Ислямска държава в района, заяви френският президент Еманюел Макрон, който прие тази вечер в Париж германската канцлерка Ангела Меркел.

"Нашата обща воля е това настъпление да спре. Ние, и двамата, сме убедени, че има опасност, от една страна, това настъпление да създаде неудържими хуманитарни ситуации, и от друга да помогне на Даеш да се появи отново в района", каза Макрон, цитиран от Франс прес.

Френският президент е казал в телефонни разговори с президентите на Турция Реджеп Тайип Ердоган и на САЩ Доналд Тръмп, че турското настъпление в Сирия трябва незабавно да бъде спряно, предаде Ройтерс.

Макрон ще свика спешно заседание на силовите министри тази вечер, за да обсъдят вариантите на действия след турското настъпление, съобщи Елисейският дворец. Франция е един от основните партньори във водената от САЩ коалиция срещу Ислямска държава и иска да се свика спешна среща на страните от коалицията, добавя Ройтерс.

Водещи новини

Още новини