Осъдиха французойка на доживотен затвор за принадлежност към ИД

Pixabay
share

Френската гражданка Мелина Бугедир бе осъдена днес от иракски съд на доживотен затвор за принадлежност към терористичната организация Ислямска държава, предаде Франс прес.

Бугедир е на 27 години, има четири деца, от които три бяха вече репатрирани във Франция. В съда тя каза, че е невинна.

Мелина Бугедир беше арестувана през лятото на 2017 г. в Мосул, бившата иракска "столица" на ИД. През февруари тя беше осъдена на седем месеца затвор за незаконно влизане в Ирак и първоначално трябваше да бъде експулсирана във Франция.

Иракският касационен съд обаче разгледа наново делото и прецени, че не става дума просто за незаконно влизане в страната, а за принадлежност към джихадистка организация и тя трябва да бъде съдена според закона за борба с тероризма.

През април същият Централен наказателен съд в Багдад осъди на доживотен затвор друга французойка - Джамила Бутутау. Пред съда 29-годишната жена твърдеше, че е била измамена от съпруга си, който я въвлякъл в ИД.

В четвъртък френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан заяви, че Бугедир е "терористка от ИД, която се е сражавала срещу Ирак" и че тя трябва да бъде съдена в тази държава, предаде Франс прес. Той обаче повтори, че е против смъртното наказание, каквото се предвижда в иракския антитерористичен закон, според който бе съдена Бугедир.

Водещи новини

Още новини