Нетаняху обвини Абас в антисемитизъм и отричане на Холокоста

Getty Images/Guliver
share

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини палестинския президент в антисемитизъм и отричане на Холокоста, след като Махмуд Абас изказа предположение, че историческите гонения срещу европейските евреи са били следствие от тяхното поведение, предаде Ройтерс.

"Явно, ако отрицател на Холокоста, това е завинаги", написа Нетаняху в Туитър и призова международната общност да осъди антисемитизма на Абас.

Говорителят на израелското външно министерство Емануел Нахшон обвини палестинския лидер, че "разпалва религиозна и националистическа омраза срещу еврейския народ и Израел", а американският посланик в Израел Дейвид Фридман заяви, че Абас "е паднал по-ниско от всякога", посочва Франс прес.

Палестинският лидер, който и преди е бил обвиняван от Израел в антисемитизъм, каза на политическо съвещание в Рамала в понеделник вечерта, че враждебността към евреите вероятно е резултат от дейностите им в банковата сфера.

"От 11-ти век до Холокоста в Германия евреите, живеещи както в Западна, така и Източна Европа, са били избивани на всеки 10-15 години. Защо се е случвало това? Те казват: "Защото сме евреи", заяви Абас пред няколкостотин делегати в парламента на Организацията за освобождение на Палестина (ООП). После цитира три книги, написани от евреи като доказателство, че "враждебността към евреите не се дължи на религията им, а по-скоро на обществената им функция", уточнявайки, че има предвид работата им като лихвари.

Според Абас евреите в арабските страни не са били подлагани на такива гонения.

"Абас прояви примитивен антисемитизъм, който е още по-шокиращ поради факта, че той претендира да е човек, които иска мир с Израел, а разпалва религиозна и националистическа омраза срещу еврейския народ и Израел", каза за АФП министерският говорител Нахшон.

Специалният пратеник на САЩ за Близкия изток Джейсън Грийнблат определи изказването на Абас като "достойно за съжаление, много обезпокоително и ужасно обезсърчаващо", и призова то да бъде осъдено безусловно от всички, пише БТА.

Водещи новини

Още новини