За какво да внимаваме, когато се подготвяме за празничната трапеза?

  • 18 декември 2024 08:46

  • 276
  • 1
За какво да внимаваме, когато се подготвяме за празничната трапеза?
© Pixabay

Заради предстоящите празници - Рождество Христово и Нова година - от Агенцията по безопасност на храните започнаха засилени проверки в цялата страна.

Инспекторите ще извършват проверки във всички търговски обекти – от производствените бази до магазините за продажба на дребно. 

Под специални наблюдения ще бъдат заведенията за хранене, борсите и коледните базари.

"Засилените проверки започнаха от 12 декември и ще продължат до 3 януари. При проверките следим структура и оборудване в обектите - специализирани магазини за месо, производствени предприятия, обекти за хранене, коледни базари. Следим как е доставена храната, как се съхранява, срокове на съхранение и как се предлага", каза пред БНТ д-р Илияна Митева, главен инспектор в ОДБХ-Бургас.

Според думите ѝ най-честите нарушения, наблюдавани през годините, са предлагане на храни с изтекъл срок на годност и неправилно съхранение на храните. Все още при тази акция няма наложени санкции.

Д-р Митева посъветва потребителите да следят за няколко неща при избора на месо за трапезата.

"Характерно за свинското месо е да бъде бледорозово, телешкото - по-тъмно червено, да има лека коричка на засъхване, плътно, еластично, мастната тъкан трябва да бъде бяла. Маркировката на българското месо е синя. Да е изложено в хладилна витрина, да е от регламентирани производители", подчерта експертът от ОДБХ-Бургас.

БАБХ със засилени проверки по празниците

Последвайте канала на

Десислава Станева
276 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.12.18 | 10:14

1
Увeличете пeниca си с поне 11 см, получете твърда epeкция и накарайте приятелката си да свъpши поне пет пъти подpед: гаpантиран ефект, доказан с научни изследвания. Ето тази статия➤➤➤ come.ac/titan

Добави коментар

Водещи новини