Башар Асад заклейми Израел и САЩ

gettyimages (архив)
share

Сирийският президент Башар ал Асад е заявил в интервю за венецуелския тв канал "Телесур", че военните удари на Израел по сирийската армия показват, че Израел "подкрепя терористите" в Сирия. Това съобщи днес сирийската телеграфна агенция САНА, цитирана от Ройтерс.

Асад не спомена конкретно въздушните удари на израелската авиация по оръжеен склад край летището в Дамаск. Агенция САНА не посочва кога е записано интервюто. ТАСС допълни, че пред венецуелската медия Асад е заявил, че САЩ се опитват да свалят неудобни правителства в арабския свят и в Латинска Америка по образец, чието начало било положено с "оранжевата революция" в Украйна. Пред "Телесур" Асад сравнил настоящите масови демонстрации във Венецуела със събитията в Сирия, предшествали гражданската война в страната.

Политиката на Вашингтон "е насочена към установяване на световно господство и тя не претърпя особени промени при президента Доналд Тръмп", казал в цитираното от САНА интервю сирийският президент. По думите му в хода на предизборната си кампания Тръмп се е опитал да придаде друг характер на американската политика, но не успял да го направи. "Ръководителят на Белия дом прави това, което му диктуват ЦРУ, Пентагонът и големите петролни компании", казал пред "Телесур" Башар ал Асад.

Асад е заявил също така, че води преговори с Русия за закупуването на последното поколение на противоракетна система с оглед предотвратяване на израелски атаки и посрещане на американските заплахи, предаде Франс прес. Сирийският президент е казал също така, че нито една страна, подкрепяла сирийската опозиция, няма да получи разрешение да участва във възстановяването на Сирия. "Никога, нито една от страните, които се изправиха срещу сирийския народ и взеха участие в унищожаването и саботирането на Сирия, няма да участват в нейното възстановяване и това е окончателно решение", е казал президентът. Възстановяването на Сирия се оценява от международни организации на 300 милиарда долара.

Водещи новини

Още новини