Нова противоракетна система получи армията на Израел

share

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че новите противоракетни средства на израелската армия поставят под заплаха съществуването на онези, които искат да разрушат еврейската държава, съобщиха Франс прес и ТАСС.

Министър-председателят говори на церемония в израелската военновъздушна база Хацор, с която армията прие на въоръжение противоракетната система "Прашката на Давид", съобщи в комюнике канцеларията на Нетаняху.

"Онзи, който пожелае да ни нападне, ще бъде поразен, онзи, който заплаши нашето съществуване, ще застраши своето собствено", заяви израелският премер. "Ще съчетаем силата и духа и ще осигурим победа на Израел", каза той.

По-рано вчера на седмичното правителствено заседание премиерът нарече въоръжаването на армията с новата система "важна новина за всички израелци".

В рамките на израелската противовъздушна отбрана "Прашката на Давид" е предвидено да прехваща ракети с обсег от малък до среден, системата "Железен купол" е за ракети с малък обсег, а системата за противоракетна отбрана "Хец" ("Стрела") е предназначена за прехващане на балистични ракети и ракети с голям обсег.

"Прашката на Давид" е разработена от израелската оръжейна групировка "Рафаел" в сътрудничество с американската компания "Рейтиън".

Израел заявява, че го заплашват Иран и неговият съюзник - мощното ливанско шиитско движение Хизбула, срещу което еврейската държава води опустошителна война през 2006 г. Според еврейската държава Хизбула разполага с над 100 000 ракети с малък и среден обсег, както и стотици по-далекобойни, способни да стигнат до по-голямата част от израелската територия, напомня АФП

Водещи новини

Още новини