Израел: Ще прилагаме политиката на "моркова и тоягата" към палестинците на Западния бряг

Gettyimages (архив)
share

Израелският министър на отбраната Авигдор Либерман ще прилага политиката на "моркова и тоягата" към палестинците, живеещи на Западния бряг на р. Йордан, съобщи в. "Джерузалем пост", цитиран от ТАСС.

Ще прилагаме диференциран подход в Юдея и Самария (израелското название за Западния бряг), който ще включва по-тежки наказания за семействата в населените места, откъдето са родом терористи и повече икономически облаги за районите, където няма терористи, каза Либерман, цитиран от изданието. "Всички, които са готови на мирно съжителство с израелците, ще спечелят, а всички, които изберат пътя на тероризма, ще си изпатят", каза Либерман, предаде БТА, позовавайки се на АФП.

В съответствие с новата политика министерството на отбраната е разделило картата на Западния бряг на зони. Маркирани в зелено са районите, в които не е бил роден нито един терорист. Маркирани в жълто и червено са местата с умерена и висока терористична активност, посочва вестникът. По данни на "Джерузалем пост" някои райони на Западния бряг веднага ще се облагодетелстват от новата политика. В град Бейт-Сахур, например, ще бъде построена болница, в западната част на град Наблус ще бъде изградена индустриална зона, а в град Бидия ще бъде построен стадион.

Между големия град Ерихон и Йордания ще бъде създаден специален "икономически коридор" със съдействието на правителството на Япония. Що се отнася до оцветените в червено населени места, мерките ще бъдат затегнати. Това включва разрушаване на жилищни сгради, повече арести и полицейски операции, конфискации и по-тежки наказания за незаконно строителство, пише вестникът.

Водещи новини

Още новини