Саудитска Арабия ще вкара войски в Сирия

Булфото/Архив
share

Саудитска Арабия е готова да изпрати сухопътни сили в Сирия да се бият с “Ислямска държава”, съобщи военен говорител в Рияд. САЩ обявиха, че приветстват предложението. Американският министър на отбраната Аштън Картър посочи, че това е добра новина. Саудитска Арабия е част от коалицията, която извършва въздушни удари от септември 2014 г. Сега обаче тя е готова да нахлуе и по земя.

“Решени сме да победим “Даеш”, заяви саудитският бригаден генерал Ахмед Асири. Той обаче не посочи колко войници ще бъдат изпратени в Сирия. Според в. “Гардиън” нахлуването щяло да е координирано с Турция.

Кремъл обяви, че подозира и Анкара в подготовка за нахлуване в Сирия. Руското министерство на отбраната регистрирало на турско-сирийската граница множество пунктове на подготовка за навлизане в страната, обяви говорителят на министерството ген. Игор Конашенков, който показа снимки като доказателство. Той посочи, че Турция нощно време снабдява терористите в сирийските градове Идлиб и Алепо с бойци и оръжие.

Анкара от своя страна обвини Москва, че се опитва да отклони вниманието от собствените си престъпления в Сирия и че град Алепо е подложен на “обсада на глада”.

Десетки хиляди сирийци са се запътили към турската граница заради въздушните удари, предупреди турският премиер Ахмет Давутоглу на донорската конференция за Сирия в Лондон.

Президентът Реджеп Ердоган заяви, че не е по силите на Турция да спре притока на хора, докато не се установи мир в Сирия. “Европейските ни приятели искат да спрем бежанците. Но как да спрем този поток, докато в Сирия се нанасят въздушни удари?”, заяви той от Еквадор, където е на посещение.

Държавният департамент на САЩ пък предупреди гражданите си да не посещават Югоизточна Турция, където действат различни терористични групировки и има риск от отвличания.

Водещи новини

Още новини