Москов към депутатите: Имаше ваксина и за бяс в Турция (видео)

  • 05 февруари 2016 12:10

  • 5032
  • 17
Москов към депутатите: Имаше ваксина и за бяс в Турция (видео)
©

Аз бях готов днес за един реален разговор за ваксините. Вместо това искрено съжалявам, че той се води на фона на едно общо развлечение в залата. Страховете във връзка с ваксинопрофилактиката е много сериозен, а дискусията се завъртя между широко веселие и разгласяне на епитети. Това каза министърът на здравеопазването д-р Петър Москов от парламентарната трибуна.

Провокиран бяха от всички неверни твърдения, които бяха произнесени тук, посочи той. „Искрено вярвам, че се търси сериозният разговор, а не получилото се тук“.

Здравният министър изнесе подробни данни за съдържанието на ваксините, които бяха внесени у нас. „5-валентната ваксина „Пентаксим“, внесена от Турция се произведа във Франция, след което се доставя в Турция като краен продукт. Там част от него се пълни в спринцовки и се пакетира, а друг се оставя в Турция. Ние не се притесняваме от качеството на здравеопазването в Турция, защото то е на много високо ниво“.

Москов показа международен сертификат за добра производствена практика, издадена на Турция за ваксините. „Наличието на знак върху продукта гарантира това. Тя е част от европейската практика. Клиенти на фабриката в Турция са фармацевтични компании от цял свят“.

Москов показа документ, който да удостоверява какво представлява този продукт. След това той показа оригинален документ и превод, след което изчете подробно информацията за съдържанието на ваксините. „Няма турска ваксина, има ваксина направена във Франция и пакетирана в Турция“, отново уточни той.

„За втория тип ваксина „Еувокс-Б“, винаги съм твърдял за нея че тя не е търсена от българската страна. В хода на преговорите с Турция. Българската делегация отиде не много публично, тъй като имаше сериозна съпротива това да се случи. В същия момент в здравното министерство на Турция бяха отишли представители на Хърватия и Испания за да искат тези ваксини, но им беше отказано. На нас също ни бе отказано. Те бяха търсили в цяла Европа ваксина БЦЖ. В рамките на преговорите ни бе предложено да ни се дадат допълнително 100 000 дози от „Еувокс-Б“. След което сме провели разговори с ЕС, както и с Агенцията по бежанците, за да се консултираме за евентуална бежанска криза, застрашаваща страната ни. Имаше ваксина и за бяс. Говоря само с факти“, посочи министърът.

Председателят на парламента го призова да побърза, тъй като времето е ограничено. Петър Москов заяви, че го осъзнава, но го прави, за да бъде уведомена обществеността.

Министърът коментира и темата с търга за ваксината в България. „Волята на един търговец с притежание на разрешително за употреба, позволяващо му да търгува на територията на България, да не се яви на търга показва, че той не може и не иска да достави 5-валентните ваксини. Това да кажа, че не е проблем на държавата е все едно вие Г-н Адемов да кажете на жена ви, че не искате да се жените, но да дойдете на сватбата и да й кажете, че искате да съжителствате с нея“, обърна се той към бившия социален министър.

„Дори и за ваксините, за които е сключен договор, ни молят за разрешение да доставят опаковки на английски, френски и испански. Ние сме дали това разрешително“, добави министър Москов.

Председателят на БСП Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно се обърна към председателстващият заседанието: „Категорично подкрепяме усилията ви за ограничаване на логореята в НС. Помолихме изказващите се да бъдат прекъсвани, когато се отклоняват от темата“.

Ние мислим за вас като за бивш министър на здравеопазването. Това каза от парламентарната трибуна народният представител на ПГ на ДПС Тунчер Кърджалиев, обръщайки се към министъра на здравеопазването Петър Москов по повод на разискванията около Имунизационния календар на страната ни и вноса на ваксини от Турция.„За този акт, в други държави се подава мигновено оставка”, посочи Кърджалиев.

„В този дебат Вие се проявихте като завършен популист и рафиниран популист. Вие ни вкарахте в един виртуален свят, където има илюзии, алиби и мечти, но няма истина”, допълни той. По думите му, верифицирането на истината по този казус трябва да бъде осъществено от Прокуратурата. „Всичко, което казахте, е лъжа – по отношение на вноса на двете ваксини, по отношение на състава на „Петаксим" и по отношение на сертификата за качество”, коментира още Кърджалиев.


 

Междувременно стана ясно, че БДЦ и РБ ще подкрепят проекторешението министърът на здравеопазването да докладва в НС за ваксините два пъти годишно. Председателят на ПГ на БДЦ д-р Красимира Ковачка заяви от трибуната на НС, че поради забавяне на реакция от страна на министерството, темата за ваксините ненужно се е изострила. „Десетки предавания и статии наводниха медийното пространство. За демократичния процес това е добре, но от друга страна това е чувствително за родителите и работи в ползa на антиваксинални намерения“, посочи д-р Ковачка.

По думите й, е време да се обединят около обща позиция, за да може да се успокои общественото мнение и да се завърши нормално процесът. „Два са пунктовете,около които може да търсим обща позиция. Ваксините, получени от Турция са безопасни, което трябва да бъде потвърдено от националните консултанти и регулатори в кратък срок. Съществуващите административен нарушения трябва да се разследват, докажат и санкционират“, каза Ковачка.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5032 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар
77

2016.02.24 | 13:37

16
Много прости хора пишат по форумите. Има, няма какво да каже, чувства се задължен да се изходи по въпроса.

2016.02.24 | 13:37

17
По добре да се изходи ,отколкото да стиска !А и да стискаш ,все ще ти го отцепят ,така ,че изхождайте се !
Луд ,по луд ,Москов

2016.02.24 | 13:37

15
Добре е всички ваксини първо да ги проба лудия !Най -много още да полудее !

2016.02.24 | 13:36

14
Естествено, че задкулисието ще търси под вола теле на най-енергичния министър, който дръзва да реформира корумпираната система на здравеопазване и да осветли и пресече механизмите за източване на здравната каса !

2016.02.24 | 13:35

13
ОСТАВКА

2016.02.06 | 23:12

1
NA MAIKA TI V USTENZATA GNIDO MRASNA

2016.02.24 | 13:35

12
МОСКОВ Е ЗАДКУЛИСИЕТО

2016.02.24 | 13:35

11
Време е най-простия министър да подаде оставка.
калинко

2016.02.24 | 13:35

10
Това дьонме не само не е ваксиниран против бяс,но му липсват и първите седем години.Такива,като това менгеле убиват стремежа на българите да престанат да се мразят и да се делят,защото такъв подход,прилаган от този чугунен палячо и неговия приятел от герб води до разединение4 на българите и до загиване на държавата ни.

2016.02.24 | 13:34

9
Този пе....ал защо още не е изритан от министерството за огромните глупости които извърши под предлог че прави реформи??!

2016.02.24 | 13:34

8
Извинете ,вие психически здрав ли сте госин Москов??

2016.02.24 | 13:34

7
"Москов към депутатите: Имаше ваксина и за бяс в Турция." Ами докарай и се ваксинирайте - всичките!

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини