Йемен изстреля балистични ракети срещу Саудитска Арабия

Getty Images/Guliver
share

Две балистични ракети са изстреляни срещу Саудитска Арабия от територията на Йемен, предаде AFP, позовавайки се на представители на коалицията. Едната ракета е била прехваната от ВВС на кралството, съобщават от арабката коалиция, цитирани от "Фокус". Другата ракета е паднала в район в пустинята източно от саудитския град Наджран. Данни за пострадали не се съобщават.

Йеменски правителствени сили, подкрепени от Саудитска Арабия, освободиха от бунтовниците два града в северната част от страната. Междувременно днес по съседното саудитско кралство бяха изстреляни две ракети. Тази ескалация на насилието руши крехкото примирие в страната, предаде Франс прес.

Войските, верни на президента Абд Рабу Мансур Хади, с подкрепата на авиация от военната коалиция начело с Рияд, си възвърнаха вчера селище в Северозападен Йемен по време на операция, организирана в Саудитска Арабия, съобщиха военни източници. Обучени и екипирани от саудитците, йеменските правителствени сили превзеха Харад, разположен на петнайсетина километра от границата, допълва БТА.

Днес те изтласкаха с помощта на местни племена бунтовниците хуси от град Хазм, център на северната провинция Ал Джауф, съобщиха племенни източници. Същия ден коалицията заяви, че саудитската ПВО е прехванала балистична ракета, изстреляна от Йемен, а друга ракета е паднала в пустинен район от кралството. Нарастващото насилие руши крехкото примирие и помрачава мирните преговори с несигурен засега изход между двете страни, които се водят в Швейцария под егидата на ООН, отбелязва АФП.

Водещи новини

Още новини