20 жени избрани на местните избори в Саудитска Арабия

  • 14 декември 2015 06:47

  • 1418
  • 0
20 жени избрани на местните избори в Саудитска Арабия
© Getty Images

Резултатите от историческите местни избори в Саудитска Арабия показват, че 20 жени печелят места в местните парламенти на кралството, предадоха световните информационни агенции. Сред тях има 4 избрани в столицата Рияд, както и по една кандидатка в свещените за мюсюлманите градове Мека и Медина, пише news.bg.

Тези 20 жени ще съставляват само 1% от общинарите, но в същото време постижението е разглеждано като крачка напред за консервативното саудитско общество, в което правата на жените все още са силно ограничени и почти всичко в техния живот е подчинено на волята на мъжете около тях.

Общо около 7000 кандидати се състезаваха, като 979 от тях бяха жени. Въпреки че няма квота за жени общинарки, кралят може да разреши допълнителен брой места да бъдат заети от тях.

Припомняме, че жените за първи път имат право да гласуват на тези избори, но според изборните протоколи гласоподавателките съставляват по-малко от 10 % от регистрираните. Това се обяснява с много препятствия, които им се налага да преодолеят – от бюрократични пречки до липса на транспорт.

Местните власти са единствените, които саудитците сами избират.

Последвайте канала на

Novini.bg
1418 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини