Русия: Идва видима заплаха от Турция (обновена)

gettyimages (архив)
share

От страна на Турция идва реална заплаха за нас, каза руският заместник-външен министър Алексей Мешков, предаде РИА Новости.

По думите на дипломата определени действия и бездействия на Анкара застрашават националната сигурност на най-голямата по територия държава в света, а също и живота и здравето на нейните граждани. По думите му поведението на Турция дава основа на правителството в Москва начело с Дмитрий Медведев да обезсили двустранното споразумение за условията на пътувания на гражданите на двете страни и да бъдат отправени препоръки към туристическите компании да се въздържат от продажба на пакети за почивки в Турция. Той припомни, че администрацията на руския държавен глава Владимир Путин е поставила пред кабинета въпроса за нови санкции срещу Турция.

Мешков също поиска Анкара да компенсира Москва за сваления на 24 ноември 2015 г. край Сирия руски самолет Су-24 и гаранции, че такива инциденти няма да се повтарят в бъдеще. Говорител на турското министерство на външните работи заяви, че е невъзможно да бъдат изпълнени руските искания за компенсация за сваления бомбардировач, допълва БТА.

Влошените отношения между Анкара и Москва бяха коментирани и от говорителката на руската дипломатическа централа Мария Захарова. Тя заяви че Турция и след инцидента е продължила със словесните нападки. "По този начин Анкара сама затвори вратата за провеждане на разговори в конструктивен дух", категорична бе Захарова, цитирана от РИА Новости.

В същото време началникът на Федералната служба за борба срещу трафика на наркотици Виктор Иванов обвини Турция, че предоставя територията на страната на дилъри, свързани с Ислямска държава (ИД). "Голяма част от тези опиати влизат в Европейския съюз", посочи още той пред ТАСС

Водещи новини

Още новини