Лавров: САЩ трябва да сътрудничат с Асад в борбата срещу "Ислямска държава"

gettyimages
share

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че САЩ трябва да си сътрудничат със сирийския президент Башар Асад, за да се борят с "Ислямска държава" и че за тази цел трябва да бъде създадена международна коалиция, обединяваща всички, за които джихадистите са "общ враг", предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

В интервю за руската държавна телевизия, чийто текст е поместен на сайта на руското министерство на външните работи, Лавров разказва за две свои срещи с държавния секретар на САЩ Джон Кери, на които е обсъждано положението в Сирия и битката със сунитските джихадисти. "Нашите американски партньори и някои страни в региона упорито отказват да признаят Асад за партньор, което е доста странно", посочва Лавров. Той отбелязва, че Асад е бил легитимен партньор, когато е ставало дума за унищожаване на сирийското химическо оръжие, но не и когато става дума за борбата с тероризма.

Във вторник в Москва Лавров и саудитският министър на външните работи Адел ал Джубейр ще обсъждат темата за Сирия и "Ислямска държава", както и по-тясното сътрудничество на световните енергийни пазари.

Водещи новини

Още новини