Снимка на сирийче, което се "предава" на фотограф, стана интернет хит

share

Снимка на дете от Сирия, което уплашено вдига ръце да се предава пред обектива, който помислило за дуло на оръжие, стана хит в интернет през последните дни.

Вълната започна от базираната в Газа фотожурналистка Надя Абу Шабан, която пусна снимката в "Туитър" преди седмица. Кадърът бързо бе препубликуван из социалните мрежи, като само оригиналното съобщение е разпространено над 14 500 пъти, пише dnevnik.bg.

В петък снимката се появи и в мрежи като Reddit и Imgur, засилвайки вълната от коментари и препредаване с коментари "гледам и плача", "невероятно тъжно" и "пълен провал на човечността".

Разбира се, има и куп обвинения, че снимката е пусната, без да се посочи кой и къде я е направил, както и че вероятно е инсценировка.

Би Би Си се зае да издири автора на снимката и стигна до турския фотограф Осман Сачърлъ, който я е направил през миналата година. Сачърлъ в момента е в Танзания и разказва, че кадърът е заснет в бежански лагер в Сирия миналия декември. На него е 4-годишно момиченце, което се казва Хедуа, стигнала до намиращия се на 10 км от турската граница лагер след 150 км преход от родния ѝ град Хама. С нея са майка ѝ и двама близки.

"Използвах фотообектив, а тя си помислила, че е оръжие. Разбрах колко е ужасено детето чак след като направих снимката, защото на нея то беше прехапало устни и вдигнало ръце. Обикновено децата бягат, крият лицата си или се усмихват, когато видят фотоапарат", разказва той. Сачърлъ допълва, че лагерите са пълни с деца и техните истории и страдания е най-добре да се предават чрез образи на самите деца, а не през възрастните.

Първата публикация на снимката е във вестник "Тюркие", където фоторепортерът работи 25 години, отразявайки природни бедствия и войни извън страната. Тя се появява през януари и масово е споделяна в турскоезичните социални мрежи, но са нужни няколко седмици, за да попадне в англоезичните глобални мрежи.

Водещи новини

Още новини