Нетаняху: Призивът на Съвета за сигурност за примирие пренебрегва сигурността на Израел

share

Израелският премиер Бенямин Нетаняху разкритикува призива на Съвета за сигурност на ООН за незабавно хуманитарно примирие в Ивицата Газа, защото според него с това се удовлетворяват исканията на ислямистките екстремисти от Хамас, а се пренебрегва сигурността на Израел, предаде Ройтерс, цитирайки изявление на пресслужбата на Нетаняху.

Във вчерашното изявление на Съвета за сигурност се "обръща внимание на нуждите на извършваща убийства терористична групировка, която напада израелски цивилни и не се дава отговор на нуждите на Израел по отношение на сигурността", е заявил Нетаняху на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

Междувременно световните агенции съобщиха за нови жертви при израелски въздушен удар срещу болница в град Газа и срещу бежански лагер. При нападението срещу болницата са убити трима души, посочва ДПА, позовавайки се на очевидци. Франс прес съобщава за седем загинали деца при удара срещу бежански лагер, цитирайки медици.

Десетки хиляди палестинци се събраха на Храмовия хълм в Източен Ерусалим по случай края на рамазана и изразиха подкрепата си за Ивицата Газа и протеста си срещу израелската военна операция там, предаде АФП.

По данни на полицията, която стоя на разстояние от митинга, в него са участвали 45 000 души, които са отивали в джамията Ал Акса по повод деня Айд ал Фитр, който бележи края на мюсюлманския месец на пости рамазан. Тълпата се е разпръснала без да се стига до инциденти.

Комисия на израелския парламент изрази безпокойство от нарастването на антисемитски инциденти в Европа при пропалестински демонстрации на солидарност с Ивицата Газа.

"Израел е обезпокоен от увеличаването на антисемитските инциденти по света и осъжда физическото и словесно насилие при пропалестинските демонстрации", се казва в изявление на парламентарната комисия за еврейската диаспора.

На извънредното заседание присъстваха и посланици и други дипломати от 10 страни на ЕС в Израел. Целта на срещата бе "да се привлече вниманието върху положението на евреите в Европа", допълва БТА.

Водещи новини

Още новини