ЕС е против война в Сирия (обновена)

share

Европейският съюз против военна операция в Сирия, предаде Ройтерс.

Агенцията се позовава на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, който пристигна на срещата на ръководители на 20-те най-развити в света държави в руския град Санкт-Петербург. Той допълни, че 28-те дават €1,3 млрд за хуманитарни цели, свързани с конфликта в близкоизточната страна. Думите на Барозу бяха повторени и от Херман ван Ромпой. Председателят на Европейския съвет подчерта, че трябва да се изчака решението на Съвета за сигурност на ООН и очаква днес да чуе решението на експертите на световната организация за химическото оръжие. Италианският премиер Енрико Лета подчерта, че форумът е последен шанс да се намери политически изход от кризата. В същото време германският канцлер Ангела Меркел изрази своите съмнения за намиране на изход от заплетената ситуация, допълва БТА.

Послание към световните лидери отправи и папа Франциск. В писмо до домакина – руския президент Владимир Путин главата на католическата църква призовава световните лидери да се откажат от безполезното преследване на военно решение в Сирия. Канцеларията на Ватикана също отрече светият отец да е водил преговори с държавния глава на близкоизточната страна Башар Асад.

Очаква се темата за продължаващата повече две години гражданска война да бъде сред основните проблеми в дискусиите на лидерите. Русия и Китай са двете страни, които подкрепят режима в Дамаск. В същото време Вашингтон, Лондон и Париж настояват за военна операция.
По-рано във втория по големина руски град пристигнаха президентът на САЩ Барак Обама и британският премиер Дейвид Камерън.

Водещи новини

Още новини