Джон Кери: Сирийските химически оръжия заплашват САЩ (обновена)

share

Сирийските химически оръжия ни заплашват, каза държавният секретар на САЩ Джон Кери пред комисията за външна политика на Конгреса.

Това е неприемливо и светът очаква действия. Оръжията за масово поразяване заплашват сигурността на Близкия Изток, САЩ и света. Ние няма да позволим на сирийския президент Башар Асад дда използва това оръжие нито срещу нас, нито срещу някой друг. Президентът Барак Обама търси съюзници подобни престъпления да не се повторят. Ако не отговорим на Асад сега, ние ще се провалим. Трябва да застанем зад американските интереси и народите на Израел, Йордания и Турция. Те са най-заплашени, допълни ръководителят на важната политика. Нека да бъда ясен, ние не искаме война, ние няма да пратим войник в Сирия. Ние искаме ограничена операция срещу този, който използва химическо оръжие, каза още Кери. Той допълни, че американските войници няма да се намесват в гражданската война. Не повече от 5% от бунтовниците са ислямисти, каза още дипломатът.

Чък Хейгъл заяви пред парламентаристите: Трябва да имаме предвид, че подкрепящите Асад групировки, като Хизбулла, използват химическо оръжие. Ние не трябва да позволим на други държави като Северна Корея да използват такива средства.военният министър потвърди, че акцията ще бъде ограничена и ще бъде подкрепа от Турция, Обединените арабски емирства, Франция и други наши съюзници. Ние трябва да преценим всички рискове, каза още той. Хейгъл също посочи, че химическото оръжие не прави разлика между войници и невинни цивилни. Всеки трябва да понесе своята отговорност. Военният обвини русия и други държави в доставяне на химическо оръжие за Сирия. 

Водещи новини

Още новини