Джон Кери: Само трима души имат контрол над сирийските химически оръжия

  • 09 септември 2013 15:32

  • 2354
  • 2
Джон Кери: Само трима души имат контрол над сирийските химически оръжия
©

По време на пресконференция в Лондон държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че само трима души имат контрол над сирийските химически оръжия, предаде Ройтерс.

"Химическите оръжия в Сирия са контролирани много строго от режима на Асад. Всъщност Башар Асад, неговият брат Махер Асад и един генерал са тримата души, които имат контрол над движението и използването на химическите оръжия", заяви Кери по време на пресконференцията.

"Режимът на Асад си е негов режим, а именно режимът издава заповедите. Ние имаме засечени разговори на високопоставени членове на режима, които дават подобни инструкции и водят подготовката за използването на химическите оръжия", обясни още Кери.

По-рано днес американският държавен секретар заяви, че Сирия може да предотврати потенциалната военна атака, ако президентът Башар Асад предаде всички химически оръжия, които са в негово притежание, на международната общност в рамките на следващата седмица. Кери обаче изрази съмнения, че това ще се случи, предаде Ройтерс.

Запитан от репортери дали има нещо, което правителството на Асад може да направи, за да спре потенциална атака, Кери каза: „Разбира се, той може да предаде всичките си химически оръжия на международната общност следващата седмица – да ги предаде, всичките и без закъснение, и да допусне цялостен отчет. Но той не е склонен да го направи и това няма да се случи.”

Говорейки пред репортери в Лондон, Кери подчерта също, че връзката между Великобритания и САЩ е по-силна от всякога, въпреки решението на британския парламент да не се присъединява към военните действия срещу Сирия.

Последвайте канала на

Весела Найденова
2354 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
1

2013.09.12 | 09:34

2
ГОЛЕМИ ПОДСЛУШВА4И СА ХА-ХА. ТЕ НЕ СА ТЪПИ ДА ГОВОРЯТ ПО ТЕЛЕФОНИТЕ ЗА ДА ГИ СЛУШАТ ВЕЛИКИТЕ АМЕРИКАНЦИ....КОЙ ЛИ МУ ВЯРВА НА ТОЯ НА СНИМКАТА
azsum

2013.09.11 | 09:01

1
ега ти Чейнето

Добави коментар

Водещи новини