Властите в Дамаск поканиха опозицията на преговори

share

Сирийският министър на информацията Омран аз Зуби покани днес "всички опозиционни сили" да участват в националния диалог, предложен от президента Башар Асад за уреждане на кризата, съобщи АФП.

След като Асад вече предупреди, че няма да преговаря с "банди, които получават заповедите си от чужбина", агенция Сана уточнява, че тази покана за "диалог, базиран на уважаването на националния суверенитет и отхвърлянето на всякаква форма на чужда намеса" е адресирана до "всички опозиционни сили", които приемат тези принципи. Това фактически изключва Националната коалиция на революционните и опозиционните сили, основната групировка на враждебните на Асад сили, обявяващи се за чуждестранна интервенция за свалянето на режима, отбелязва АФП. По думите на министъра, предстои дълга и трудна дискусия, засягаща всички аспекти на сирийската криза - "насилието, тероризма и присъствието на терористични организации, въпроси свързани с икономиката, свободите и правата на човека, както и положението на затворниците".

В неделя президентът Асад предложи план за излизане от 21-месечния конфликт, предвиждащ прекратяване на военните операции, последвано от национален диалог под егидата на "сегашното правителство". Министърът подчерта, че инициативата на Асад "не беше издигната в резултат на въздействието на каквито и да са външни фактори". "Планът за преодоляване на кризата се появи на бял свят, когато за това узряха вътрешните условия в самата Сирия", увери Зуби, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той изрази учудването си от бързата негативна реакция на външни министри от ЕС и САЩ на този документ. "Те оповестиха своята позиция още преди да беше готов превода на текста на изказването на Асад", заяви министърът.

Водещи новини

Още новини