Засилват контрола в Еленския балкан заради бракониерите

  • 08 октомври 2024 14:48

  • 251
  • 0
Засилват контрола в Еленския балкан заради бракониерите
© pixabay

Засилени мерки за контрол над лова въведе Държавно горско стопанство - Елена след дръзки набези на нагли бракониери, съобщава “Фокус".

Случаите са регистрирани в навечерието на новия ловен сезон за дива свиня. В две поредни нощи служители на ДГС - Елена, съвместно със специалисти от Изпълнителната агенция по горите са предотвратили бракониерски лов в ловните полета в землището на село Сливовица, община Златарица.

През нощта на 1-ви октомври горските стражари разкрили нарушение благодарение на организирана акция в региона, инициирана от директора на ДГС - Елена инж. Иван Пашов. Инспекторите забелязали автомобил, осветяващ периферията на горска територия, след което предприели проверка. При извършената инспекция те установили, че едно от лицата държи заредено оръжие в джипа с монтирани термоприбори и че бракониерите нямат разрешително за лов. Нарушителите са санкционирани с актове за нарушение на Закона за лова и опазване на дивеча, а автомобилът, оръжието и забранените устройства са задържани. През нощта на 2-ри октомври инспекторите установили други две лица с извадено от калъфите оръжие и употреба на забранени осветителни съоръжения, отново в землището на село Сливовица, община Златарица. При проверката е установено, че същите нямат издадено разрешително за лов. Оръжията са задържани, а на нарушителите са съставени актове по ЗЛОД.

Груповият лов на дива свиня и местен дребен дивеч ще бъде открит утре

Двама от нарушителите са членове на местното ловно сдружение в Златарица, един е член на ловно сдружение в Горна Оряховица, а четвъртият във Велико Търново. По нареждане на директора на ДГС Елена инж. Иван Пашов са предприети мерки за засилване на контрола върху ловните дейности в следващите седмици. Няколко служители на горското стопанство са ангажирани да патрулират съвместно с инспекторите от Изпълнителната агенция по горите, а друг служител на стопанството ще участва в проверки на оръжията на членове на ловни дружинки съвместно с представители на служба КОС към МВР.

Съгласно правомощията си директорът на ДГС Елена ще предложи бракониерите да бъдат изключени от състава на ловното сдружение в Златарица на заседание на управителния му съвет. Освен това горското стопанство свиква ловен съвет през следващата седмица. На него са поканени всички заинтересовани страни, МВР, както и местното ловно сдружение, чиито членове са хванати в бракониерство. На ловния съвет ще бъде разгледано предложение да бъде наложена забрана на сдружението за ползване на дивеча в ловностопанския район за срок от една до три години.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
251 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини