Явор Куюмджиев би тревога: Цената на тока ще стане двойна, спре ли строежът на АЕЦ "Козлодуй" - ще изпаднем в тежка криза!

  • 08 октомври 2024 15:17

  • 578
  • 1
Явор Куюмджиев би тревога: Цената на тока ще стане двойна, спре ли строежът на АЕЦ "Козлодуй" - ще изпаднем в тежка криза!
© Freepik

Цената на електричеството от 1 януари 2026 г. след излизането на домакинствата на свободния пазар ще бъде поне двойна. За това предупреди енергийният експерт Явор Куюмджиев в интервю за "Фокус".

"С излизането на свободния пазар на битовите потребители всяко домакинство може да избере нов търговец на електроенергия или да остане при същия", обясни той.

1 000 души са необходими за въвеждане в експлоатация на Седми блок на АЕЦ "Козлодуй"

"За търговците става по-интересно, защото те сами ще определят своята цена. КЕВР няма да казва колко ще е цената на тока. Според мен ще има две групи търговци, както в други държави. Още следващата година ще се появят фирми, които ще ни предлагат с услугите си да ни доставят ток. Едните ще ни казват фиксирана цена за една, три, пет години, другите ще ни предлагат да ни бъдат посредници на борсата срещу комисионна“, обясни Куюмджиев.

Керамичният източник на енергия се противопоставя на законите на физиката

Енергийният експерт сподели, че би се доверил на търговец с добра репутация, с големи ресурси и с малък риск от фалит. "Но тези компании обикновено са най-скъпи. Не бих се доверил на нововъзникнали компании. Ако търговецът фалира, се влиза в друга неприятна процедура и в такъв случай клиентът на фалиралия търговец отива при доставчик от последна инстанция. Има лицензирани ДПИ-та в държавата и там цената е четири пъти по-висока, отколкото е на пазара“, поясни той.

Световната банка прогнозира двойно увеличение на глобалното потребление на електроенергия до 2050 г. Решението за построяване на Седми и Осми блок на АЕЦ "Козлодуй“ е стратегическо решение в тази посока, отбеляза той.

Христо Ковачки призова за ускорени действия по строежа на нови мощности в АЕЦ "Козлодуй"

"Друг е въпросът защо междувременно не построихме още два блока в "Белене“, които са купени и си стоят там. Може би геополитиката ни попречи да случим този проект. Ако по някаква причина строежът на "Козлодуй“ се забави или отпадне, ще изпаднем в наистина тежка криза, защото в региона като цяло няма електроенергия, особено сега, с войната в Украйна. Тя допълнително утежнява недостига в нашия регион. Ако спрат въглищните централи и ако нямаме атомна електроенергия, ще изпаднем в тежка криза“, заяви Явор Куюмджиев.

Лицензите на двата действащи блока в АЕЦ "Козлодуй“ са до 2047 и 2049 г. "Трябва да започнем да мислим за още два ядрени блока, ако искаме да сме енергийно независими. Докато строим 7 и 8 блок на "Козлодуй“, трябва да започнем подготовката за други два блока, както между другото в момента правят всички. В Полша са подписали договорите за строителство на шест блока. В Чехия приключиха процедура по избор на доставчик на два нови блока, въпреки че те имат шест работещи блока“, даде примери енергийният експерт.

Слънцето ще се превърне в основен енергоизточник до 2050 г.

Резкият отказ от въглищна енергетика на някои държави води до дисбаланси в системата, категоричен бе той. "Слънчевата енергия е нещо много хубаво, през деня цената на електроенергията започва да става много ниска в определени часове. Само че когато слънцето залезе и няма светлина, само атомните или въглищните централи могат да произвеждат. Ние имаме само една атомна централа, която не може да компенсира потреблението в тези часове, когато слънцето го няма. За днес например между 13.00 и 15.00 часа цената на електроенергията е 10-12 евро за мегаватчас, а в часовия пояс 20.00-21.00 часа е 160 евро за мегаватчас“, даде пример Явор Куюмджиев.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
578 1

Коментари 1

Добави коментар
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

2024.10.08 | 16:37

1
Ако страната ти е окупирана от чужди военни бази - Ако ти заличават и подменят историята - Ако ти сменят националната валута - Ако ти променят националния празник - Ако ти подменят религията и езика - Ако робството е твоят национален идеал - Ако живееш в тирания маскирана като „демокрация“ - Ако в родината ти има колонизатори маскирани като „инвеститори“ - Ако вярваш в зеления диктат и екологичните мантри - Ако те опростачват и те правят да оглупяваш - Ако ти налагат ЛГБТ и хомосексуализма - Ако те карат да мразиш своите освободители и да воюваш срещу тях - Ако те карат да се биеш като маймуна със своите братя и сестри сънародници за парче хляб ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ РОБ И ГРАДИШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ! ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

Добави коментар

Водещи новини