Сирийската опозиция отхвърли руска покана за преговори

share

Сирийската опозиция отхвърли руската покана за преговори. Москва покани лидера на опозицията да посети страната за пръв път, но противниците на режима на Башар Асад категорично отказаха да водят преговори с негови представители, съобщава в. „Джерусалем пост”.

Докато през втората половина на 2012 година сирийските бунтовници отбелязаха напредък, дипломати в продължение на месеци търсеха знаци, че основният международен поддръжник на Асад, Москва, ще оттегли протекцията си. Досега Русия поддържаше позицията, че бунтовниците трябва да преговарят с правителството на Асад, което управлява страната откакто неговият баща пое властта с преврат преди 42 години.

„Смятам, че реалистична и подробна оценка на ситуацията в Сирия ще тласне разумно мислещите опозиционни членове да търсят начини да започнат политически диалог”, заяви руският външен министър Сергей Лавров в петък. Думите му бяха незабавно отхвърлени от опозиционната Национална коалиция: „Коалицията е готова за политически преговори с всеки, но няма да преговаря с режима на Асад”, заяви говорителят на коалицията.

Водещи новини

Още новини