Сунитите в Ирак излязоха на масови протести

share

Десетки хиляди сунити излязоха днес на протести в редица градове в Ирак, засилвайки натиска върху ръководеното от шиити правителство, съобщиха АП и Ройтерс.

Протестите започнаха след петъчните молитви и бяха най-големите от началото на седмицата, белязана от демонстрации. Те подчертаха силата на протестното движение, което изглежда набира подкрепа сред сунитите, представляващи малцинство в Ирак. Най-масовите протести бяха на главния път за Йордания и Сирия, минаващ през градовете Фалуджа и Рамади в населената предимно със сунити провинция Анбар. Близо 60 000 души блокираха шосето. Те изгориха иранско знаме и скандираха лозунги против Иран и иракския министър-председател Нури ал Малики.

Сунитите бяха господстващата общност в Ирак до падането на режима на Саддам Хюсеин през 2003 г. Много от тях сега обвиняват Малики, че отказва да споделя властта и че фаворизира шиитски Иран. Те са все по-недоволни от арестите и преследванията на представители на тяхната общност, което според тях е доказателство за политическото господство на шиитите.

Демонстрация имаше и в град Мосул, където около 3000 души протестираха срещу маргинализирането на сунитите и настояха за освобождаването на сунитски затворници. Демонстрантите скандираха "Хората искат падането на режима" - лозунг, който стана популярен при народните бунтове от Арабската пролет. Хиляди хора излязоха да протестират също в градовете Тикрит и Самара, където в демонстрациите се включиха местни политици.

Малики предупреди на конференция в Багдад, че има опасност от подновяване на конфликта между различни групи в Ирак и от завръщане на "мрачните дни, когато бяха убивани хора заради техните имена и самоличност". "Нациите, които се стремят към мир, любов и възстановяване, трябва да избират цивилизовани начини да изразяват себе си. Неприемливо е да се изразяват мнения с блокиране на пътища, подбуждане към разцепления, заплашване с война и разделяне на Ирак", каза той.

Протестите вероятно ще засилят тревогата, че гражданската война в Сирия, където представляващите мнозинство сунити се борят да свалят подкрепяния от шиитски Иран режим на президента Башар Асад, може да разпали отново насилието от 2005-2007 г. в Ирак.

Водещи новини

Още новини