Израел отхвърли страховете за химическите оръжия в Сирия

share

Израел отхвърли опасенията, че срещу бунтовниците в Сирия са били използвани химически оръжия.

Вчера опозиционни сили в страната обявиха, че правителствената армия за първи път е използвала химическо оръжие срещу въстаналите срещу режима на президента Асад.

„Запознахме се с информацията на опозицията. Това не е първият път, в който тя има интерес да провокира международна военна интервенция", заяви вицепрезидентът на Израел Моше Яалон, цитиран от Ройтерс. „Нямаме никакво потвърждение и доказателства, че химически оръжия са били използвани", заяви той, допълвайки - „въпреки това продължаваме да следим събитията с тревога".

Вчера от Сирийската обсерватория за наблюдение на човешките права съобщиха, че по данни на опозиционни активисти в Сирия срещу бунтовниците в Хомс е бил използван отровен газ. Подобни твърдения са трудни за проверка, защото правителствените сили ограничават достъпа на медиите до страната, отбелязва агенцията.

Запитан как ще коментира снимки на пострадали, които според активистите са били натровени с химически оръжия, Яалон посочи: „Не съм сигурен дали това, което виждаме на тези снимки, е резултат от употребата на химически оръжия. Може да е нещо друго", допълни лаконично той.

В неделя висш служител от израелското министерство на отбраната заяви, че химическите оръжия на Сирия се държат в безопасност, без да припомни факта, че Асад е загубил контрола над част от страната, отбелязва още Ройтерс. Като южен съсед на Сирия Израел се опасява, че химическите оръжия на страната, разкъсвана от размирици, може да попаднат в ръцете на ислямистите от Хизбула.

Водещи новини

Още новини