Саудитска Арабия призова за обединяване на монархиите от Залива

share

Саудитският престолонаследник принц Салман бин Абдул Азиз ал Сауд призова Съвета за сътрудничество на държавите от Персийския залив още през идната година да се обединят в съюз на срещата на високо равнище на общността, която ще се състои в Риад.

„Това, което се прави на сегашния етап не отговаря на стремежите ни." - коментира престолонаследникът на среща на общността в столицата на Бахрейн Манама.

По думите му, съюзът на страните от Персийския залив ще е благотворен за хората от региона. Той заяви, че шестте монархии от региона работят по общи системи за отбрана и вътрешна сигурност.

На свой ред кралят на Бахрейн Хамад бин Иса ал  Халифа съобщи, че участниците в срещата търсят начини за обезпечаване на сигурността на населението на арабските монархии от Залива.

Инициативата за прерастване на Съвета за сътрудничество на държавите от Персийския залив в съюз беше издигната през миналия декември от краля на Саудитска Арабия - Абдула бин Абдул  Азиз. Според него, създаването на съюз на арабските монархии ще помогне за запазването на стабилността и противодействието на нарастващите заплахи в региона.

Съветът за сътрудничество на държавите от Персийския залив включва Бахрейн, Катар, Кувейт, ОАЕ, Оман и Саудитска Арабия, напомня агенция "Новости".

Водещи новини

Още новини