В Турция откриха тяло на осемгодишно момиченце. Подозират убийство на честта

Getty images (архив)
share

Тялото на осемгодишното момиченце Нарин Гюран, което изчезна преди 19 дни, бе открито в окръг Диарбекир, Югоизточна Турция, съобщи днес турският министър на вътрешните работи Али Йерликая, цитиран от местни медии, предаде БТА.

Момиченцето, което живеело със семейството си в село Багларбашъ, на 21 август се връщало заедно с други деца от курс по изучаване на Корана. След като се разделило с другарчетата си, то продължило към дома си и оттогава бе в неизвесност.

След 19 дни, през които жандармерия и полиция издирваха Нарин, безжизненото ѝ тяло е било открито в чувал край реката Егертутмаз на около 1,5 км от селото.

Валията (областният управител) на Диарбекир Мурат Зорлуоглу съобщи на пресконференция, че момиченцето първо е било убито, а след това тялото му, поставено в чувал, било оставено в коритото на реката, като е било затрупано с клони и камъни. Трупът е бил изпратен за аутопсия в Съдебната медицина, откъдето се очаква заключението. Мурат Зорлуоглу посочи, че разследването, което се води от Главната прокуратура, продължава.

Същият район е бил претърсван веднъж, но тогава нищо не е открито, което предполага, че трупът е бил пренесен от друго място и е открит при повторното търсене. Според информация във в. "Милиет" по подаден сигнал от човек, чието име не се съобщава, екипи на жандармерията отново претърсили района и открили тялото.

Подозира се, че момиченцето е било брутално убито след сексуална гавра. Според данни в медиите за престъплението се подозират роднини на детето, между които е вуйчото, който бе задържан. Твърди се, че родителите също може да са замесени, като прикриват истината. Допуска се, че момиченцето е станало жертва на ”убийство на честта” - жестока традиция, която все още съществува в селските райони. (Убийство на момиче, отказало да се омъжи насилствено).

Две "убийства на честта" на дъщери от бащите им шокираха Пакистан

Случаят вдигна на крак обществото, което настоява да се разкрие истината за убийството.

В Истанбул снощи стотици жени участваха в протестно шествие на моста Галата - от квартала Еминьоню до пристанището Каракьой, като носеха плакати с надписи "Къде е Нарин?", "Какво стана с Нарин?".

В обръщение към медиите и правителството те настояха за незабавно разкриване на случая, осветляване на истината и наказание за виновните. В обръщението се подчертава, че те настояват случаят да не бъде оставен неразкрит, както стана с убийството на друго момиченце - Гюлистан Доку.

Политическите лидери Йозгюр Йозел  (Народнорепубликанската партия), Мусават Дервишоглу (Добра партия), Темел Карамоллаоглу (Партия на щастието), кметът на Анкара Мансур Яваш и други в публикации в социалната мрежа "Екс" настояха за публичност и наказание за извършителите.

Известни телевизионни водещи и публични личности също се присъединиха към протестите, изразявайки в социалните медии възмущение и призив  за наказване на виновните.

Социалните медии преливат от възмущение - "Как можахте да посегнете на Нарин", "Засрамете си, разкрийте най-после истината". А също така се оправят призиви за връщане на смъртното наказание за извършителите на подобни случаи.

Смъртното наказание в Турция бе отменено през 2004 година.

Водещи новини

Още новини